Willy Jeurissen wint Vrijwilligersprijs Veiligheid 2020

Een vrijwilliger met passie voor veiligheid

Voor de deur staat de lesauto van Willy Jeurissen. Al 50 jaar leert hij jong en oud autorijden en zet hij zich in voor verkeersveiligheid. “Dat ik de vrijwilligersprijs won was totaal onverwacht, maar ik vind het wel sjiek dat ik na al die jaren waardering krijg. Dat doe ik zelf ook bij mijn leerlingen. Daar groei je van, toch?”

 

Broem-ritten

“Ik ben in 1976 voor mezelf begonnen,” vertelt Willy in zijn woonkamer in Borgharen. “Veiligheid is eigenlijk altijd al mijn passie geweest.” Als rijschoolhouder was hij vanaf het begin lid van Veilig Verkeer Nederland, afdeling Maastricht. “Daar zochten ze instructeurs voor de broem-ritten: opfriscursussen voor 55-plussers. Destijds moest je daar nog een certificaat voor halen.” Hij ziet vooral mensen van boven de 75. “Deelnemers willen soms gewoon weten hoe het gesteld is met zijn of haar rijvaardigheid. En ik zie geregeld ouderen die volgens mij op advies van de kinderen komen.” Dit alles doet hij als vrijwilliger. Voor hem de normaalste zaak van de wereld is. “Dat doe je gewoon.”

Verkeersexamens

Maar Willy doet meer. “Zo’n veertig jaar geleden bracht ik de theorie-examens van Veilig Verkeer Nederland naar alle basisscholen in Maastricht. Dat waren van die pakketten, destijds had je nog geen e-mail.” En van het een kwam het ander. “Ik werd controleur bij de praktische verkeersexamens van de basisscholen. Bij de middelbaar scholen help ik nu mee met de acties rondom fietsverlichting. Ik ben een beetje technisch onderlegd, dus een fietslampje repareren doe ik ook.”

Spannend

Hij ziet door de jaren heen veel verschillende mensen voorbijkomen. “Iedereen heeft een eigen karakter, jong of oud. Ik heb daardoor wel wat mensenkennis opgebouwd.” Willy geeft ook 2 keer per jaar een opfriscursus over verkeerstheorie. Maar van de lesauto naar voor de klas staan, was voor hem wel een flinke stap. “Normaal zit ik naast 1 iemand, nu sta ik ineens voor 70 mensen. Dat was wel spannend. Het scheelt dat deelnemers echt leergierig zijn. En op het gebied van veiligheid moet iemand van goeie huizen komen om mij omver te krijgen”, lacht hij.

Vrijwilligersprijs

Veilig Verkeer Nederland, afdeling Maastricht is inmiddels opgeheven, maar de groep vrijwilligers gaat verder onder de naam Veilig Verkeersgroep Maastricht (VVGM). Tijdens hun vergadering werd Willy begin februari enorm verrast met de Vrijwilligersprijs. “Ik moest een kwartiertje eerder komen. We zaten wat te kletsen en toen kwam de burgemeester ineens binnen. Bij mij viel nog steeds niet het kwartje”, vertelt hij. Toen kwam het boeket bloemen en de cheque. Wat gaat hij doen met de €2000,-? “De broem-ritten zijn ontzettend populair in deze regio, dus met dit bedrag kunnen we hiermee verder gaan. In de toekomst kunnen we hopelijk ook de opfriscursus blijven geven en misschien een e-bikecursus opzetten.” Genoeg plannen. Het is maar goed dat Willy tegenwoordig wat minder uurtjes als rijinstructeur werkt.

Fuse